MEDIA TALKS

Šta čini medije u nemačko-danskoj pograničnoj regiji drugačijim od ostalih?

 

Svim čitaocima naslova koji žele brz odgovor na pitanje naslova – odgovor je međusobna saradnja. Dalje u tekstu ćemo obrazložiti kako se ta saradnja uspostavila, na koji način se ona sprovodi i koji elementi te saradnje mogu da se implementiraju u Srbiji.

 

Predavanje na ovu temu je održao Gvin Nisen, glavni i odgovorni urednik nemačkog lista iz Danske koji je gostovao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u sklopu projekta Media Talks u četvrtak 17. novembra 2022.

 

1. Uspostavljanje saradnje

 

Četiri medija iz regije Šlezvig-Holštajn, pogranične regije koja je jednim delom u Danskoj a drugim u Nemačkoj, su 2008. godine odlučila da uspostave međusobnu saradnju koja podrazumeva međusobno deljenje sadržaja, znanja i veština na svakodnevnoj bazi. Ovakva ideja se nije pojavila preko noći, već je podrazumevala sledeći korak u razvijanju načina rada i unapređivanju kvaliteta sadržaja medija.

 

Grupu čine dva većinska medija (danski iz Danske, Jydske Vestkysten i nemački iz Nemačke, Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag) i dva manjinska medija (nemački iz Danske, Der Nordschleswiger i danski iz Nemačke, Flensborg Avis). Mediji su shvatili da čitaoce iz obe zemlje zanima šta se dešava preko granice i da to čuju iz prve ruke. Na ovoj osnovi zajedničkog interesa u pružanju jedni drugima vesti i fotografije je otpočela saradnja. Početak je začet u vidu interreg projekta prekogranične saradnje od kojih fondova je podignuta zajednička IT platforma na koju svaki medij objavljuje svoje tekstove koje svako od partnera besplatno može da preuzme.

 

2. Sprovođenje saradnje

 

Saradnja se nastavila i nakon finansiranja jer je počela da pruža znatno veću fleksibilnost i kapacitet proizvodnje sadržaja svakoj od redakcija. Nakon samo preuzimanja određenih članaka koji mogu biti zanimljivi čitaocima određenog medija, partneri su počeli zajednički da proizvode sadržaje na važne teme vezane za istorijske ali i savremene probleme i nesuglasice između dve države. Ovakvi primerci istraživačkog novinarstva su se pokazali veoma profesionalnim jer na veoma temeljan i autentičan način prikazuju perspektivu obe strane i svode se na upečatljiv zaključak koji zbližava dva naroda.

 

Suština njihove saradnje nije da samo svako objavljuje isti materijal, već da zajednički planiraju korake kojima će se razvijati. Urednici sva četiri medija se sreću regularno i razmatraju se sledeći koraci i projekti kojima će se baviti. Jedan od medija je u februaru 2020. prešao na samo onlajn format; u tome su mu pomogli ostali mediji iz grupacije. Ovakav vid saradnje omogućava veće kapacitete medijima da eksperimentišu sa različitim pristupima jer ih sprovode zajednički u samoj implementaciji ili u osmišljavanju plana rada.

 

3. Brdoviti Balkan

 


Prvi korak koji je Gvin napomenuo u uspostavljanju ovakvog vida saradnje počinje u redakciji, između novinara. Saradnja ovog tipa zahteva veliku količinu međusobnog poverenja koje se mora uspostavljati vremenom. Prvi koraci mogu da budu da novinari manjinskog i većinskog medija zajedno putuju na događaje, upoznavajući se sa međusobnim radom i pristupima obrađivanju tema. Mogu jedni drugima pomoći u kreiranju foto reportaža sa događaja ili dopunjavati reportaže izjavama ili zanimljivim zaključcima drugog medija. Saradnja sa ovog praktičnog nivoa posle prelazi na uredništvo i menadžment koje biva senzibilnije prema drugim medijima i počinje da primenjuje nove pristupe u daljem razvoju svog medija.

 

U dinamičnoj industriji poput medijske, gde se trendovi brzo smenjuju, važno je obazrivo birati korake koje će medij preduzimati. Donošenje ovakvih odluka je veoma zahtevno i zbog toga je saradnja i poverenje koje se kroz nju uspostavlja veoma jak alat koji pomaže svakom od medija da se dalje razvija.

 

Video predavanja je dostupan na Jutjub kanalu Heror Media Pont Production od 21. novembra 2022, zapratite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

Projekat Media Talks je organizovala agencija Heror Media Pont, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija i Filozofski fakultet u Novom Sadu uz podršku Uprave za kulturu grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine.

 

Tekst: Aradi Vladimir Huba
Foto: Heror Media Pont