Minority & Mediji

,,Pod krošnjama na Štrandu” već osmu godinu zaredom

Na novosadskoj plaži Štrand u ponedeljak 27. jula počela je manifestacija ,,Pod krošnjama na Štrandu”.

 

U ambijentu Gradske biblioteke u Novom Sadu ove nedelje deca uzrasta od pet do dvanaest godina imaju priliku da uče makedonski jezik, dok je za uzrast od trinaest do devetnaest godina organizovan intenzivan kurs mađarskog jezika.

„Pod krošnjama na Štrandu“ se i uči, i zabavlja: intenzivan kurs mađarskog jezika/ Foto: Dávid Csilla

,,Osmu godinu za redom realizujemo događaj koji promoviše medije na jezicima manjina, kulturu i jezike manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini. Negovanje interkulturnog i multikulturnog dijaloga je glavni cilj ovog događaja. Realizacijom ovog događaja deci i mladima približavamo jezike i kulturu manjinskih zajednica, kako bismo ih ohrabrili da se u osnovnim školama lakše odluče da pohađaju fakultativnu nastavu manjinskih jezika, odnosno, da kao srednjoškolci koji vole da uče, kvalitetno provedu vreme tokom raspusta u okviru institucije kulture što Gradska biblioteka svakako jeste. Gradska biblioteka u Novom Sadu ogranak na Štrandu pruža našim sugrađanima mogućnost da letnje dane provode uz knjigu, a takođe je na raspolaganju dnevna štampa, kao i štampa na jezicima manjina” poručuju organizatori.

Makedonski jezik je u fokusu ove nedelje / Foto: Dávid Csilla

Važna napomena: U skladu sa naredbom novosadskog Gradskog štaba za vanredne situacije maksimalan broj učesnika radionica je 10, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5m i nošenje maske.

Sve informacije vezane za događaj su dostupne na Facebook stranici Pod krošnjama na Štrandu.

Organizatori: Gradska biblioteka u Novom Sadu, organak na Štrandu, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Donator: EU Info Point Novi Sad

Zvanična kafa: Doncafe

Nagradni fond su obezbedili: Beli čin, Tangram, Studio 73 i Doncafe

Prijatelji: Gradsko zelenilo i Nacionalni park Fruška gora