Konferencija

U Novom Sadu je uspešno završena Prva evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima

Formiranje mreža saradnje i partnerstva  je jedan od najvažnijih procesa za dalji razvoj manjinskih i lokalnih medija, ali i svih ostalih organizacija i institucija, koje se nalaze u javnom dijalogu. Ovo je primarni zaključak Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja je održana juče i danas u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

 

Drugi dan konferencije je zvanično otvorio Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Pod sloganom „Nova naracija: Snaga zajednica, vrednost raznolikosti i veština saradnje“ konferencija je na jednom mestu okupila predstavnike medija, kulturnih ustanova i državnih, odnosno pokrajinskih institucija iz Srbije i iz cele Evrope, koji su kroz diskusiju predstavili, ali i inicirali nove projekte, kampanje, inicijative. Neke od kampanja, koje su zvanično otpočele jesu  kampanja pristupačnih komunikacija i formiranje manjinske medijske mreže, koja će komunicirati priču Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

Ujedno je predstavljena i Minority SafePack inicijativa, koju je lansirala Federalna unija evropskih nacionalnosti (FUEN), kojom se u načelu zagovara izrada i implementacija seta dokumenata sa ciljem očuvanja i podrške u očuvanju identiteta nacionalnih i regionalnih manjinskih zajednica na nivou Evropske unije. Inicijativu je danas na konferenciji predstavio predsednik FUEN-a Lorant Vincze.

Današnji deo konferencije je imao četiri panela, iz kojih se iznedrila nova energija i vizija za dalju saradnju.

 

O kulturnoj raznolikosti u kontekstu manjinskih medija i kulture su uz moderatorku Natašu Heror pričali Miroslav Keveždi, teoretičar kulture i medija iz Zavoda za kulturu Vojvodine, Dr. Tijana Palkovljević Bugarski, direktorica Galerije matice srpske i predsednica UO EPK Novi Sad 2021., Marija Vrebalov, konsultantkinja za pristupačne komunikacije, Dr. Mirjana Kovačević, PR Fondacije EPK Novi Sad 2021. i Marta Varju, glavna i odgovorna urednica „Mađar Soa“.

U drugom panelu sa glavnom temom „Novi mediji i inovacijsko okruženje“ moderatorka Dalila Ljubičić je sa panelistima Marjanom Cukrovim iz Kancelraije Vlade Slovenije za Slovence po svetu, Alešom Waltritschem, predsednikom UO „Primorski dnevnik“ iz Slovenije, Atilom Martonom, glavnim i odgovornim urednikom drugog programa TV Vojvodine i Sašom Trifunovićem, glavnim i odgovornim urednikom portala www.istmedia.rs, analizirala koje su moguće inovacije u medijima, naglašavajući da se u svakoj vrsti medija i inovaciji mora poštovati novinarska etika.

 

U tom smislu su panelisti istakli važnost medijiske pismenosti, koja je uvrštena u strategiju obrazovnog sistema Srbije uz apel da se ona i realizuje u školama.

U trećem panelu, koji je bio međunarodnog karaktera, je moderator Jurij Giacomelli razvio diskusiju o pitanju kako se prate manjinski i većinski mediji a u tome su mu pomogli predstavnici manjiskih medija iz Slovačke, Nemačke, Baskije, Finske i Rumunije: Edita Slezakova, direktorka Új Szó – Mađari u Slovačkoj, Jörgen Möllekaer, glavni i odgovorni urednik Flensborg Avis – Danci u Nemačkoj, Martxelo Otamendi, direktor Berria – Baskija, Tommy Westerlund– novinar-urednik, Hufvudstadtbladet  – Šveđani u Finskoj i Bencze Balázs – Szabadság – Mađari u Rumuniji.

Četvrti panel je razvio temu o Evropi i manjinskim medijima, o čemu su sa modertaorom Bojanom Brezigarom pričali Loránt Vincze, predsednik Federalne Unije evropskih nacija (FUEN ), Đorđe Vukmirović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno inormisanje i odnose sa verskim zajednicama i Tamara Vlaškalin, savetnica u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Kuriozitet drugog dana konferencije je bilo otvaranje izložbe „Fenix iz ulice Antona Čehova“ autorke fotografkinje Čile David, koja predstavlja fotografsko sećanje na obnovu zgrade „Eđšeg“, gde se održavala konferencija a koja je godinama stajala zapuštena a konačno je prošle godine obnovljena. O izložbi je govorila Dr. Ozer Agneš, muzejska savetnica-istoričarka iz Muzeja grada Novog Sada.

 

Organizatori ovog jedinstvenog događaja koji na jednom mestu povezuje manjinske i lokalne medije sa ostalim sektorima i doprinosi da  manjinski mediji  postanu značajan činilac  kvalitetnijeg izveštavanja jesu Heror Media Pont, Giacomelli Media, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, Magyar Szó, Asocijacija medija u saradnji sa MIDAS-om i Fakultetom za menadžment.

 

Pokrovitelji Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima su bili Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija Novi Sad EPK 2021.

 

Autor fotografija: Otoš Andraš