Mišljenja & Razgovori

Otpočela je druga sezona događaja “Subotnji razgovori”

U organizaciji “Heror media pont”-a, Arhiva Vojvodine i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija uz pokroviteljstvo Uprave za kulturu Grada Novog Sada u subota 15. maja otpočela je druga sezona događaja “Subotnji razgovori”.

 

Zoran Knežev, hroničar i publicista u svojstvu moderatora vodio je razgovor sa Slobodankom Nećak Stevanović, inženjerom arhitekture i predsednicom “Društva ljubitelja cveća i zelenila” i Vesnom Forkapić, inženjerom hortikulture.

 

 

Razgovor je uživo prenošen na Prvom programu radija RTV Vojvodine na FM mreži i strimom na sajtu www.rtv.rs.

 

Današnji “Subotnji razgovori” održani su u okviru Manifestacije „Muzeji za 10“ kao nacionalne muzejske inicijative najveće u Srbiji i jedinstvene u Evropi koja se ove godine održava po sedmi put.

 

Tema današnjih razgovora bila je Novosadski parkovi.

 

Po rečima Zorana Kneževa: ,,Zelenilo grada simbolično je sadržano u nazivu grada i u njegovom grbu. Po elibertaciji 1748. godine austrijske vlasti nalagale su da se održava njegova lepota sađenjem drveća pored puta. Grad je 1889. godine izdvojio novac za održavanje Promenade i Gradskog vrta.

 

 

Iz gradskog rasadnika uređene su i zelene površine na raskršću puteva, pijacama i pored važnih ustanova u gradu. Zelene površine su naročito uređivane pored crkava i grobalјa svih konfesija.

 

Na osnovu arhivske građe utvrđeno je da su u periodu od 1755. do 1918. godine, postojale sledeće šume u okolini Novog Sada. Gornja (Čenejska), Donja (Futoška) šuma, Almaški vrbak i Kapetanova ada.

 

Prema geometarskom planu iz 1785. godine, bilo je 457 jutara šume oko Novog Sada. Krajem XVIII i početkom XIX veka kreće masovna bespravna seča drva. Vidlјive su praznine među šumama. Radi popune sade se sadnice bagrema, žira i javora. Bespravna seča se nastavlјa i danas na žalost imamo veoma malo toga iz te, ne baš tako daleke nam prošlosti.”

 

 

,,Novi Sad je nekada bio čuven po svojim baštama, a Društvo ljubitelja cveća i zelenila iz Novog Sada je primalo godišnje između 700 i 1000 prijava na konkurs za Najlepšu baštu”, izjavila je Slobodanka Nećak Stevanović, i poručila da se pravim odabirom sadnica koje se neguju, može u značajnoj meri doprineti da se ljudi ohrabre da se bave uzgojem biljaka, jer u periodu koji živimo, klima se menja i sve je važnije razvijati svest kod građana da mi živimo od biljaka, a ne od betona.

 

Vesna Forkapić se ceo svoj radni vek bavila planiranjem i ozelenjavanjem Novog Sada. Poručila je da grad Novi Sad uveliko nabavlja sadnice drveća i cveća koje su otporne na sušne periode i zagađenje vazduha. Takođe, upućen je apel građanima da u svojoj neposrednoj okolini u kojoj žive pomognu biljkama da bolje žive, time što će zaliti drvo ispred svoje zgrade, ili osloboditi biljke od korova.

 

 

Gradsko Zelenilo ima ograničen broj zaposlenih, koji teško postižu da Novi Sad bude u potpunosti uredan. Grad se širi velikom brzinom i plansko ozelenjavanje ne postiže taj ritam, jer raste sporo. ,,Mnoge gradske parcele obuzete su 100% gradnjom, ne ostavljajući prostor zelenilu, čime se drastično smanjuje kvalitet života u Novom Sadu.”

 

Konstruktivan predlog Nebojše Kuzmanovića, direktora Arhiva Vojvodine je da grad Novi Sad osnuje Vrt kulture na Uspenskom groblju. Publika je takođe komentarisala značaj kolektivne inteligencije grada, kako bi građani imali osećaj da mogu da učestvuju u upravljaju Gradom po svojoj meri, uvažavajući razvoj koji doprinosi kvalitetu života.

 

Pokrovitelji: Uprava za kulturu grada Novog Sada

 

Organizatori: Heror Media Pont, Arhiv Vojvodine I Centar za razvoj manjinskih I lokalnih medija

 

Sponzor: Kompanija Štraus Adriatic

 

Foto: Čila David

 

Izvor: Heror Media Pont