Subotnji razgovori
Minority & Mediji

Subotnji razgovori o Novosadskom baletu

Treća sezona događaja Subotnji razgovori je otvorena, a tema je bila Novosadski balet.

 

U živom razgovoru koji je vodila novinarka Vesna Farkaš, Gabrijela Teglaši Jojkić, predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine, nastavnica klasičnog baleta i autorka njiga o baletu i Branislav Lučić, fotograf su nam dočarali događanja iz baletdkog ,,bekstejdža”.

 

Prisetili smo se osnivanja Baleta u Srpskom narodnom pozorištu i Marine Olenjine, kojoj je, uz inicijativu i trogodišnju posvećenost Gabrijele Teglaši Jojkić, podignut spomenik na Pozorišnom trgu u Novom Sadu.

 

Nizale su se anegdote iz baletskog sveta… Balerine i baletani vežbaju svaki dan, igraju predstave, nemaju vremena za ,,običan“ život dok su aktivni, jer jedan dan pauze u vežbanju znači tri dana nadoknade. Žive sa žuljevima i sposobni su da izdrže neverovatnu bol. Balerine su učile da štrikaju tokom proba, jer su imali vreme kada se ništa drugo nije moglo raditi, a morale su da čekaju svoj red. Surevnjivost među igračima je znala da stvori brutalne dvorske igre, tako da su tanušne pahuljice pronalazile staklo u svojim baletskim patikama, sakrivani su im kostimi da ne bi izašle na vreme na binu…

 

 

Drugi fokus razgovora je bio na baletskoj fotografiji, koja je zahtevna na svoj način. Fotograf mora poznavati i voleti balet. Branislav Lučić nas je podsetio na vremena kada se radilo sa filmovima i veoma limitiranim mogućnostima da se baletski pokret zabeleži i balet je do pojave digitalnih foto aparata kuburio sa količinom raspoloživih fotografija, jer ih je jednostavno bilo malo.

 

 

Muzički deo programa J. S. Bach: Violin Sonata No.3, 3. stav Largo i Niccolo Paganini: Caprice No. 21 izveo je violinista Adam Habram, maturant srednje muzičke škole ,,Isidor Bajić“ iz Novog Sada koji se violinom bavi od svoje šeste godine, a od jeseni nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Roterdamu, Holandija.

 

 

Subotnji razgovori su uvršteni u zvanični program manifestacije Muzeji za 10.

 

Organizatori: Heror Media Pont, Arhiv Vojvodine i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija

 

Pokrovitelj: Uprava za kulturu Grada Novog Sada

 

Više o događaju na Fejsbuk stranici Subotnji razgovori.