MEDIA TALKS

Akademija za menadžment medija_MediaTalks 2023

 

Novi Sad, 29. septembar 2023.

 

Dvodnevni seminar „Akademija za menadžment medija_MediaTalks 2023“ je uspešno održan 28. i 29. septembra u Novom Sadu, okupivši novinare, urednike i direktore medija na jezicima manjina.

Ovaj događaj je predstavljao dragocenu priliku za profesionalni razvoj i razmenu iskustava u oblasti medijskog menadžmenta.

 

Projekat je realizovalo Udruženje Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija “MINORITY & LOCAL MEDIA DEVELOPMENT CENTER” iz Novog Sada.

 

Tokom prvog dana seminara, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa ključnim temama koje oblikuju savremeno novinarstvo i medijski sektor. Program je obuhvatio predavanja i radionice na sledeće teme:

 

Integrisane redakcije: Pavle Zlatić, stručnjak za digitalne medije sa više od 20 godina iskustva u industriji vesti, trenutno radi za IREX Srbija kao Senior Lead za digitalni razvoj na projektu Mediji.Inovacije vodio je ovu sesiju, pružajući učesnicima uvid u prednosti i izazove integrisanih redakcija u savremenom medijskom okruženju, ističući njihovu važnost za efikasniji rad u promenljivom medijskom pejzažu. Naglasak je na promeni redakcijske kulture i potrebi novinara da budu višestruko veštiji u radu sa različitim medijima.

 

Mobilno novinarstvo (MoJo): Vladimira Dorčova Valtner, ekspertkinja za izgradnju, razvoj i angažovanje zajednice, nastup medija na društvenim mrežama i preduzetničko novinarstvo, ujedno je osnivačica i odgovorna urednica dvojezičnog slovačko-srpskog portala Storyteller.rs  podelila je svoje bogato iskustvo u oblasti mobilnog novinarstva, ističući kako mobilne tehnologije oblikuju sadašnjost i budućnost novinarstva. U okviru ovog predavanja, učesnici su imali priliku da kroz praktičan rad sa Vladimirom pripreme kratke video priloge za društvene mreže koristeći svoje mobilne telefone.

 

 

Veštačka inteligencija u redakcijama: Jasmina Koprivica, stručnjak za digitalne medije sa dokazanom istorijom rada u industriji digitalnih medija Srbije, gde je radila na izgradnji i vođenju vrhunskih srpskih informativnih sajtova, na razvoju njihovih poslovnih modela i organizovanju rada informativnih redakcija: Blic.rs, Kurir.rs, B92.net, Prva.rs, Telegraf.rs, i trenutno Euronews.rs, Bloombergadria.com i TVArenasport.com, održala je inspirativno predavanje o primeni veštačke inteligencije u medijskim redakcijama u Srbiji i širom sveta i njenom uticaju na novinarstvo. Jasmina je istakla da je u razvoju AI ključan etički momenat, te da je etička upotreba ovih alata veliki potencijal za dalji napredak industrije.

 

Drugi dan seminara bio je posvećen uredničkoj analitici i marketinškim aspektima medijskog poslovanja:

 

 

Urednička analitika: Miloš Stanić, radi na raskrsnici novinarstva i tehnologije, u tehnološkom startapu Smartocto pružio je učesnicima duboki uvid u analitičke alate i prakse koje pomažu medijskim organizacijama da bolje razumeju svoju publiku i optimizuju svoj sadržaj.

 

 

 

Marketing i advertajzing za medije na jezicima manjina: Dr Galjina Ognjanov, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja predaje predmete iz oblasti marketinškog komuniciranja, odnosa s javnošću i poslovnog pregovaranja na osnovnim, master i doktorskim studijama istražila je strategije marketinga i oglašavanja specifične za medijske na jezicima manjina.

 

 

Ovaj dvodnevni seminar je omogućio učesnicima da steknu značajna znanja i veštine koje će unaprediti njihov rad u medijskom sektoru, posebno na jezicima manjina. Pored toga, događaj je bio prilika za umrežavanje i razmenu ideja među profesionalcima iz različitih medijskih organizacija.

 

 

Akademija za menadžemnt medija_MediaTalks 2023 je deo kontinuiranih napora da se podrži razvoj kvalitetnog novinarstva i medijskog menadžmenta, sa posebnim fokusom na potrebe medija na jezicima manjina.

 

 

 

 

Organizatori seminara izražavaju zahvalnost svim učesnicima, predavačima i partnerima koji su doprineli uspehu ovog događaja.

 

Za više informacija o radu Udruženja, posetite fejsbuk i instagram stranice @MLMDC_NGO ili naš vebsajt www.mediapont.org.

Projekat “Akademija za menadžment medija_MediaTalks 2023” su podržali Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

 

Ovaj tekst je napisan uz pomoć veštačke inteligencije.

Saopštenje sačinio Aradi Vladimir Huba

Foto: MLMDC