Konferencija

Druga evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima danas i zvanično najavljena

 

Druga evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima, koju organizuju Magyar Szo, Asocijacija medija, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija u saradnji sa Evropskom asocijacijom manjinskih dnevnih listova MIDAS, biće održana od 15. do 17. novembra 2018., najavljeno je danas na zvaničnoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu.

 

– Novi Sad kao izrazito multinacionalna sredina, koja tradicionalno podržava očuvanje kulturne raznolikosti, prepoznaje značaj manjinskih medija i u tom procesu i generalno. Konferencija koja proučava njihovu društvenu ulogu i na taj način ih dodatno promoviše, za nas je veoma značajna, i veoma mi je drago što je konferencija našla svoje mesto u projektu „Novi Sad 2021“. Gradska uprava ima posebnu sekciju u konkursnom finansiranju koja je namenjena upravo javnom informisanju, i na taj način omogućili smo podršku svim projektima od opšteg interesa, jer smo svesni specifičnosti nekomercijalnog sadržaja i važne uloge koju mediji imaju u društvu – rekao je Dalibor Ružić, član Gradskog veća za kulturu Novog Sada.

 

On je dodao da je siguran da će ova konferencija biti uspešna, i da će kreirati adekvatnu platformu za tumačenje i tretman manjinskih medija u našoj zemlji, ali i u Evropi, kao i da će podstaći intenzivniju saradnju na tom polju.

 

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je značaj ove konferencije, jer se na vrlo pragmatičan način bavi pitanjima informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Ona je istakla da je Pokrajinska vlada u poslednje dve godine povećala sredstva koja se izdvajaju za finansiranje medija na manjinskim jezicima, i dodala da je namera Pokrajinske vlade da i u narednoj godini poveća sredstava i podrži manjinske medije na teritoriji čitave AP Vojvodine.

 

Direktorka Heror Media Pont Nataša Heror naglasila je da Druga Evropska konferencija, pod nazivom „Da li su manjinski mediji kulturno nasleđe“, propituje poziciju manjinskih medija kao aktivnih činilaca razvoja evropskih društava.

 

– Traženje odgovora na ovo pitanje će se odvijati kroz nekoliko glavnih tema: kulturna prava, samoregulacija manjinskih medija i definisanje fenomena manjinskih medija kao kulturnog nasleđa. Evropski karakter ove konferencije omogućava uvid u produkciju i stepen uticaja manjinskih medija širom Evrope na društva u kojim stvaraju svoj sadržaj. Događaj je integrisan u „PLUS dane interkulturalnosti“ projekta „Novi Sad 2021“, a jedan od ciljeva za ovu godinu je promovisanje Novog Sada i Vojvodine kao kulturnih destinacija koristeći potencijale njihovog izvornog multikulturnog okruženja, i to putem aktivne saradnje sa manjinskim medijima kako u Srbiji tako i širom Evrope – rekla je Nataša Heror.

 

Izvor: Grad Novi Sad

Foto: Čila David