Konferencija

Manjinski i lokalni mediji jesu resursi razvoja turizma

 

Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima okupila je ove godine medijske radnike i novinare, ali i stručnjake iz oblasti turizma, privrede i zaštite životne sredine. Uz mnogobrojne zainteresovane posetioce, kako iz medijske industrije, turističkih organizacija i privrede, tako i učenike Srednje elektrotehničke škole iz Novog Sada, panelisti i organizatori su se usaglasili da manjinski i lokalni mediji u mnogim slučajevima jesu resursi razvoja turizma.

 

Dalibor Rožić

 

Drugi konferencijski dan je zvanično otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima istrajava i što je program svake godine ozbiljniji i sveobuhvatniji.

 

„Dobro je što je ovoga puta centralna tema turizam i uloga manjinskih medija u njegovom razvoju, jer se turizam sve više oslanja na kulturu, i sve su razgranatije veze između te dve oblasti,“ rekao je Rožić, podsećajući da je konferencija sastavni deo platforme „Druga Evropa“ projekta „Novi Sad 2021 – EPK“. „Gradska uprava za kulturu nastaviće da podržava ovu manifestaciju jer je ona potpuno u skladu sa koncepcijom multikulturalizma i decentralizacije, ali i zato jer organizatori svaki put prevaziđu domete prethodne konferencije“, naglasio je Rožić.

 

Igor Stamenković

 

Na današnjem programu su bila četiri panela, kojem je prethodilo uvodno predavanje Doc dr. Igora Stamenkovića sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodo-matematičkog fakulteta iz Novog Sada na temu multikulturnih regija i njihovog razvoja, podsećajući na to da do razvoja može doći samo ukoliko sve zainteresovane strane – od stejkholdera, privatnog sektora do medija  – rade zajedno.

 

O Vojvodini kao turističkoj regiji su diskutovali Predrag Mandić iz Srpskih nedeljnih novina iz Mađarske, Prof. dr. Lazar Lazić sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo iz Novog Sada, Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvdoine, Marta Varju, glavna urednica Magyar Szo-a i Rade Delibašić iz Fondacije Novi Sad EPK 2021.

 

 

Učesnici panela koji je moderirala Dragica Samardžić, viši savetnik za turizam Privredne komore Vojvodine usaglasili su se da Vojvodina jeste turistička regija koja se iz godine u godinu razvija ubrzanim tempom i beleži porast broja turista (u 2018. godini čak za rekordnih 14%). Tokom panela, koji je naglasio i potrebu za modernijom organizacijom i menadžmentom, kao i marketingom u oblasti turizma i turstičkih organizacija, konstatovano je da u kontekstu ove oblasti treba govoriti i o negativnim pojavama, kao što je, na primer, stranačko postavljanje osoba na rukovodeća mesta i niske plate tursitičkih radnika.

 

 

Tokom drugog panela pod nazivom „Evropski manjinski i većinski mediji kao resurs razvoja turizma“ učesnici – urednici manjinskih i većinskih medija Gwyn Nissen iz Danske, Frank Jung iz Nemačke, András Chirimiciu iz Rumunije i Rajmund Klonowski iz Litvanije, uz video uključenje Martine Kreuzer iz Italije, doneo je sliku uloge medija u drugim evropskim državama.

 

Glavna poruka panela koji je moderirala Nataša Heror, direktorka Heror Media Pont-a, jeste da svaki medij treba da neguju svoj specifični pristup temama iz oblasti turizma bez obzira na to da li zajedno sa drugim subjektima radi na promociji turističkih destinacija, ili se kroz analitičko novinarstvo bavi temama koje proizilaze iz ove oblasti.

 

 

Upravo zato što u nekim slučajevima turizam i njegov razvoj negativno utiču na životnu sredinu, jedan od panela –„Mediji i ekologija“ – čija moderatorka je bila Vladimira Dorčova Valtnerova, odgovorna urednica portala „Storyteller“, bio je posvećen „ekološkom“ novinarstvu, odnosno zaštiti životne sredine.

 

 

Učesnici – Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija Srbije, Velimir Cvejanov, urednik portala www.reciklaza.biz, Dragan Gmizić, novinar, Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrija u Privrednoj komori Vojvodine i Marko Tucakov, dopisnik Hrvatske riječi – konstatovali su da zapravo nema novijih podataka i istraživanja koja bi ukazala na to u kolikoj meri mediji izveštavaju o zaštiti životne sredine, sa subjektivnom ocenom da ta mera ipak nije dovoljna. Ujedno su se usaglasili da je izveštavanje o ovim temama često senzacionalitičko i kratkog daha, i upravo zbog toga treba pronaći načine i možda nove novinarske pristupe i narative u izveštavanju o ekološkim temama.

 

 

Ovogodišnja konferencija je naglasila da pored očuvanja kulturne baštine treba da očuvamo i prirodno nasleđe, kao i to da ekonomski progres se ne može odvojiti od kulturnog progresa. U tom kontekstu se odvijao i panel „Rusinska kultura i turizam“ koji je imao za cilj da predstavi turističke potencijale, ali i proizvode zajednice Rusina, pre svega iz Ruskog Krstura.

 

Učesnici panela – Ljubica Njaradi, predsednica Turističkog udruženja Ruski Krstur, Jakim Vinai, novinar Q media iz Kule i Blažena Homa Cvetković ispred NIU „Ruske slovo“ – predstavili su kulturno-gastronomski i verski turizam koji se tokom poslednjih godina razvija pre svega u Ruskom Krsturu. Oni su kao primer dobre prakse izdvojili kulturno-gastronomsko-zabavnu manifestaciju „Dani krsturske paprike“ i ujedno podsetili na odličan muzički festival Vodova Fest koji se nekoliko godina uspešno organizovao u ovom selu. Panel je moderirala Jasna Kovač iz NIU „Ruske slovo“

 

Fotografije: Csilla Dávid i Branko Vujkov