Mišljenja & Razgovori

Novosadski biciklizam na Subotnjim razgovorima

Novi Sad, 18.09.2021.

U organizaciji “Heror media pont”-a, Arhiva Vojvodine i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija uz pokroviteljstvo Uprave za kulturu Grada Novog Sada održan je drugi događaj Subotnji razgovori iz jesenjeg ciklusa, koji je ujedno i završnica ovogodišnje produkcije.

Tema je bila Novosadski biciklizam, a gosti Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative i Maja Savić, državna prvakinja i reprezentativka u drumskom biciklizmu.

Uvek sjajan uvodnik moderatora Zorana Kneževa nas vrati u stari Novi Sad i kako je to kadgod bilo:,,Prvi bicikli pojavili su se kod nas 1880. godine. Pojava bicikla izazivala je veliko interesovanje kod Novosađana, naročito među decom, koja su trčala za biciklistom kad bi se ovaj pojavio na ulici. Već 1894. godine grad je imao prodavnicu bicikla, a otvorio ju je u Dunavskoj ulici Jožef Kles, koji je bicikle davao čak i u najam za vožnju po gradu, a kada je interesovanje za ovo prevozno sredstvo poraslo, kao Klesov konkurent javio se Bene Forgač, sa svojom prodavnicom u Ćurčijskoj ulici. Cena jednog bicikla u prvo vreme nije baš bila pristupačna, jer je stajao 100-120 forinti, koliko i par volova.

Prvu uređenu biciklističku stazu Novi Sad je dobio 1900. godine, zauzimanjem dr Steve Adamovića, predstavnika Mesnog biciklističkog društva. Staza je bila podignuta u velikom dvorištu Matice srpske, na takozvanom Hanskom zemljištu, gde se danas na tom prostoru nalazi parking. Oko staze su bile klupe, a u sredini tribine, tako da je publika za vreme takmičenja uglavnom sedela. Kako je u početku interesovanje za trke bilo ogromno, organizatori su uvek pripremali bogat program, a za vreme pauze publiku je zabavljala vojna muzika. Kao odlični biciklisti važili su tada u Novom Sadu: Uroš Popović, student medicine, Joška Majer, novinar, Karlo Kungl i Ludvig Tauš, trgovac crkvenih stvari.”

Slučaj je hteo da je upravo na današnji dan 10. rođendan Novosadske biciklističke inicijative, udruženja građana koje je sebi od samog osnivanja zadalo da radi na kopenhagenizaciji Novog Sada, i to im ide od ruke. Kroz razgovor sa Markom Trifkovićem čuli smo da je pre deset godina na novosadskim ulicama bilo oko 10000 biciklista, dok ih danas ima aktivnih oko 40000. Javnim zagovaranjem i razgovaranjem sa donosiocima odluka, ova organizacija je svojim činjenjem značajno uticala da se biciklistička infrastruktura u Novom Sadu unapredi, da se obore ivičnjaci, da se istaknu biciklističke staze na velikim raskrsnicama, da se Kritična masa uvede u grad, kako bi svi učesnici u saobraćaju postali svesni prisustva biciklista u većem broju.

Takođe, Novosadska biciklistička inicijativa je imala veliki broj akcija namenjenih samim biciklistima: da voze ispravne bicikle, da kočnice rade, da su osvetljeni.

Klima koja je stvorena u gradu prethodnih deset godina, a tiče se biciklista i biciklističkog saobraćaja, rezultirala je da je u ovoj godini grad Novi Sad opredelio značajna podsticajna sredstva za građane da kupe nove bicikle. To je prva takva akcija sprovedena u Srbiji.

Maja Savić je sa nama podelila zašto se odlučila za drumski biciklizam. ,,Nisam znala ni kako se trenira, ni kako se trka, ni šta posle toga dolazi, samo sam htela jednu stvar, a to je da se vozim u grupi.”

Danas se takmiči u profesionalnom ženskom timu BTC City Ljubljana. Kaže da se šuška u Biciklističkom savezu Srbije da se planira formiranje ženskog tima.

,,Izborom velike teme o novosadskom biciklizmu, namera nam je bila da istaknemo značaj građanskog aktivizma kroz sjajan primer udruženja Novosadska biciklistička inicijativa koji su svojim konstruktivnim činjenjem unapredili bezbednost biciklista u Novom Sadu i navikli donosioce odluka da građani znaju i mogu aktivno da učestvuju u razvoju našeg grada. Takođe, aktivno bicikliranje utiče na fizičku i mentalnu kondiciju ljudi što naše društvo može učiniti zdravijim” poručuju organizatori.

Audio snimak se nalazi na linku: : https://soundcloud.app.goo.gl/QD6VdqP3U3jdTxVr5

Pokrovitelj: Uprava za kulturu grada Novog Sada

Organizatori: Heror Media Pont, Arhiv Vojvodine i Centar za razvoj manjinskih I lokalnih medija

Sponzor: Kompanija Štraus Adriatic

Foto: Čila David

Izvor: Heror Media Pont