Mišljenja & Razgovori

Novosadska satira na Subotnjim razgovorima

Novi Sad, 11.09.2021.

U organizaciji “Heror media pont”-a, Arhiva Vojvodine i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija uz pokroviteljstvo Uprave za kulturu Grada Novog Sada održan je prvi događaj Subotnji razgovori iz jesenjeg ciklusa.

Tema današnjih razgovora je bila Novosadska satira.

Uz moderaciju Zorana Kneževa, hroničara i publiciste gosti su bili Ninus Nestorović, književnik i satiričar i Dimitrije Banjac, inženjer petrohemije i glavni arhivator iz serijala ,,Državni posao”. U muzičkom delu programa svirao je tamburaški orkestar KUD ,,Brile” iz Beočina.

Zoran Knežev

,,Duško Radović je jednom prilikom rekao da nam je Zmajeva uloga kao začetnika srpskog aforizma i satire jako važna. Njegovi sledbenici, tj. ,,naslednici svetog žara” nikada nisu bili bez dovoljno nadahnuća.

Naš ugledni pisac drama, pripovedaka i eseja, Branislav Nušić jedan deo svog života živeo je i radio u Novom Sadu. Znao je često da sa Isidorom Bajićem ode u tada čuvenu kafanu ,,Bela lađa”, gde mu je svirala Lipina tamburaška banda. Nušić ne samo da je bio dobar komediograf u svojim delima, već je i u privatnom životu često umeo da se našali, ne prezajući od toga pred kim je i gde je. Naime, jednom je Nušić na konju pokušao da uđe u Ministarstvo inostranih dela, kada se odigravala demonstracija zbog okupacije BiH. Skupštinski portir molio ga je da to ne čini, a Nušić mu je u svom stilu odgovorio: ,,More pusti, Jovo, nije ovo ni prvi ni poslednji konj koji ulazi u Ministarstvo.”

Krajem osamdesetih godina XX veka, aforizam napušta lirski i šarmantni radovićevski šinjel i sve više se naslanja na jaka pleća Brane Crnčevića, a to se primećuje pogotovo tokom poslednjih nekoliko decenija. Zasipali su nas razni ,,velikani satire i komedije” šaljivim mislima po meri svoje epohe. Od ,,Ježa” i studentskih glasila, dnevnih listova preko radio programa sve do televizije…otvarali su se prostori za plasiranje ,,jezgrovitih, a značenjem bogatih izreka usmerenih ka sumnji na sve postojeće, sa ciljem da bude smeha do bola.”- rekao je u svom uvodniku u temu moderator događaja Zoran Knežev.

Ninus Nestorović, član je Društva književnika Vojvodine, gde je i predsednik Sekcije humorista i

Ninus Nestorović

satiričara. Njegovi aforizmi su prevođeni na italijanski, poljski, španski, engleski, slovenački, bugarski, makedonski, ruski, češki, baskijski, mađarski, rumunski i nemački jezik.

Predrag Popović, novinar rekao je o Ninusu: ,,Ako je aforizam ‘dribling duha na malom prostoru’, onda je Ninus Nestorović srpski Maradona.”

Jedan od najboljih igrača malog fudbala u Novom Sadu, Ninus je na današnjem događaju izjavio da ga je sport napravio boljim čovekom, jer je brzo shvatio da je timska igra ona koja igra za zajednički rezultat, a ne pojedinačna inicijativa jednog igrača.

Pročitao je i aforizam iz svoje poslednje knjige ,,Bože, uprosti nam” u izdanju novosadskog Prometeja: ,,Da moram danas ponovo da izaberem zanimanje, pre bih bio vođa bande, nego profesor fakulteta. Ne zbog para, nego zbog ugleda.” 

Dimitrije Banjac je na opšte oduševljenje prisutnih u Amfiteatru Arhiva Vojvodine pričao o svojim anegdotama kao sportskog novinara vojvođanske treće lige. Jednom prilikom su na stadion u Kisaču stigli sa pet kamera i digli dron. Napravljen je prenos meča kao iz Lige šampiona.

Dimitrije Banjac

Tokom događaja Dimitrije je ulazio u razne likove, a najveći smeh je izazvao nastup Đorđa Čvarkova, glavnog arhivatora iz serijala ,,Državni posao”, jer se ceo događaj i odvija u Amfiteatru Arhiva Vojvodine, a direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović je i zvanično pozvao da se snimanje epizode ili specijala ,,Državnog posla” dogodi u ovoj ustanovi kulture.

,,Subotnji razgovori su novi format događaja na novosadskoj kulturnoj sceni, lansiran je septembra prošle godine sa namerom da se bavi važnim gradskim temama kroz razgovore. S obzirom da je Arhiv Vojvodine prvi komšija Riblje pijace na koju se subotom pre podne ,,izlazi u grad”, ponudili smo našim sugrađanima jedan naročiti doživljaj kroz realizaciju ovog događaja. Kada god je moguće, teme koje su pred nama obrađujemo na duhovit način, jer se tako lakše živi u ova nimalo laka vremena. Sjajna podrška je stigla i od tamburaškog orkestra KUD ,,Brile” iz Beočina, koji su za današnji događaj spevali bećarac namenjen našim današnjim gostima, jer bećarac je muzički ekvivalent pisanoj i glumljenoj satiri, koji oslikava duh naroda i ucrtava se u arhivski zapis današnjeg vremena.” poručila je glavna organizatorka događaja Nataša Heror iz Heror Media Ponta.

Pokrovitelje: Uprava za kulturu grada Novog Sada

Organizatori: Heror Media Pont, Arhiv Vojvodine i Centar za razvoj manjinskih I lokalnih medija

Sponzor: Kompanija Štraus Adriatic

Foto: Branko Vujkov i Srđan Kecojević

Izvor: Heror Media Pont

Audio snimak sa Subotnjih razgovora od 11.09.2021. nalazi se na OVOM linku.