Minority & Mediji

Zvanično završena manifestacija Pod krošnjama na Štrandu 2021

Kvizom iz znakovnog i testom iz rumunskog jezika juče je i zvanično završena manifestacija Pod krošnjama na Štrandu.

 

Prva iz znakovnog jezika bila je Nataša Pavlović, druga Nora Mitić Sič, dok je treća bila Lana Mijok.

 

,,Deca uzrasta od pet do dvanaest godina tokom nedelje na našim radionicama nauče stotinak reči. Ove godine smo na programu imali nemački, slovenački, rusinski i znakovni jezik. Pored toga, ponedeljkom su imali i kratko predavanje o osnovnim pojmovima vezanim za Evropsku uniju.

 

Kroz igru deca lako uče i pamte. Pored jezika manjinskih zajednica saznavali su i elemente iz kulture zajednica čiji se jezik učio tokom nedelje. Jezik osoba koje imaju neki stepen oštećenja sluha je znakovni jezik i deca su za veoma kratko vreme osposobljena da mogu elementarno da komuniciraju sa gluvima. Za stariju grupu ceo jul je bio organizovan kurs rumunskog jezika koji je držala Karmen Sabina Oalđe Adamović. Polaznici kursa su učili kako da se snađu u raznim situacijama kada se nađu u Rumuniji ili sretnu Rumune. Saznalo se puno o rumunskoj svakodnevici, tradiciji, kulturi… koliko su rumunski i srpski jezik slični, iako se to na prvi pogled i prvo slušanje nikako ne bi moglo reći.

 

Ovogodišnje izdanje su činile i dve sjajne promocije knjiga. Na dan otvaranja imali smo promociju knjige ,,Mostovi prijateljstva” idejnog tvorca Predraga Starčevića, dok je samo nekoliko dana pre kraja ovogodišnje manifestacije predstavljena knjiga ,,Tamburaške priče iz davnina” autora Zorana Kneževa uz sjajnu muzičku pratnju tamburaša iz KUD ,,Brile” iz Beočina i Zorana Bugarskog Brice, rukovodioca Centra tamburaške muzike iz Novog Sada koji okuplja 90 tamburaša.”- izjavila je Nataša Heror iz Heror Media Ponta.

 

Organizatori: Heror Media Pont, Gradska Biblioteka u Novom Sadu i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija

 

Pokrovitelj: Uprava za kulturu Grada Novog Sada

 

Podrška: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Donaubrücke Neusatz i Ecocivilisation

 

Zvanična kafa: Doncafe

 

Prijatelji: Coca Cola, Souvenirs i Finger food

 

Foto: Čila David/ Dávid Csilla