+100%-

Doživljaji iz Flensburga ili manjinski i većinski mediji mogu da rade zajedno

 

Ovogodišnji domaćin godišnje skupštine MIDAS-a (Evropska asocijacija manjinskih dnevnih listova) bio je Flensborg Avis, danske dnevne novine iz Flensburga, Nemačka. Razlog da smo se baš tu našli je jubilarni 150. rođendan.

 

Istorija ovog nemačko-danskog pograničnog područja je više od veka bila opterećena ratovima, nasiljem, nepoverenjem.

 

MIDAS konferencija u Flensburgu / Foto: Tim Riediger

 

Kako se danas živi i radi? – Složno, sa poverenjem.

 

Najveći utisak je saradnja četiri medija: Der Nordschleswiger (nemačke novine u Danskoj), Flensborg Avis ( danske novine u Nemačkoj), JydskeVestkysten (danske regionalne novine iz Danske) i Schleswig-Holsteinische Zeitungverlag (nemačke regionalne novine iz Nemačke).

 

Pre šest godina glavni urednici Gwyn Nissen, Jørgen Møllekær, Peter Orry i Stefan Hans Kläsener su započeli saradnju na dnevnom nivou. Sva četvorica imaju pristupe editorijalima sva četiri medija i dogovaraju se o naslovnim stranama. Zajednički nastupaju kada je potrebno izvršiti pritisak na donosioce odluka.

 

Kada manjine pišu o sebi, to je jedan ugao posmatranja. Kada većinske novine pišu o manjinama, to je drugi ugao posmatranja.

 

To su ova četiri glavna urednika razumela i svojim zajedničkim radom doprinela da, nekada veoma trusno političko područje, postane mesto poželjno za život i rad.

 

Nisu se stvari preko noći promenile, dugo su se vidale rane iz Drugog svetskog rata. Njihova vizija je učinila da se poverenje učvrsti, i to je ta strana medija koja je neprocenjivo važna. Koja neguje svakodnevicu, jer svakodnevnica je naš život. Ni juče ni sutra, nego danas.

 

MIDAS-ova nagrada Otto von Habsburg  u rukama dva većinska medija  JydskeVestkysten i Schleswig-Holsteinische Zeitungverlag / Foto: Tim Riediger

 

MIDAS-ova nagrada Otto von Habsburg svake godine se dodeljuje većinskim medijima koji izveštavaju o manjinama i 2019. godine otišla je u ruke dva većinska medija  JydskeVestkysten i Schleswig-Holsteinische Zeitungverlag koji se odgovorno bave dansko-nemačkim manjinskim pitanjima.

 

Saradnja je za mene uvek inspiracija, naročito kada iznedri nove kvalitete i kada hrabro čita stvarnost. Treba hteti, treba smeti.

 

Mediji imaju svu slobodu ovog sveta da kreiraju stvarnost dostojnu življenja, samo ako to hoće.

 

Nema izgovora. Uvek je sve stvar našeg opredeljenja.

 

Tekst: Nataša Heror

Foto: Tim Riediger