Mišljenja & Razgovori

Moda na Subotnjim razgovorima

 

Novi Sad, 27. maj 2023.

U drugoj nedelji Subotnjih razgovora pričali smo o novosadskoj modi.

 

Moda, osim što nam omogućava da definišemo i izrazimo svoj identitet, predstavlja i umetničku formu koja odražava jednu kulturu i društvo. Bilo da se radi o dobro skrojenom odelu ili haljini sa živopisnim motivima, najvažnije je da se osećamo udobno i osnaženo u svom stilu, jer kako kažu naši sagovornici – stil je odraz našeg duha.

 

 

Ove subote sagovornici Vesne Farkaš bili su Nataša Raletić, po struci grafičar nastavnik i profesorka likovne kulture, a iz ljubavi slikarka i dizajnerka garderobe, i Aleksandar Topić, samostalni umetnik i kreator sopstvenog brenda. Pričali su o svojim počecima i trnovitom putu ka uspehu, koliko je nešto drugačije danas prihvaćeno u društvu i kakvo je stanje sa novosadskom modom.

 

Iako nije znala ništa o procesu slikanja na čarape ljubav prema umetnosti i sreća koja joj dolazi kada radi sa rukama Nataša je istrajala u svojoj želji da spoji slikanje i modu. Preko tekstilnih i akrilnih boja, isprobavanja raznih površina na kojima bi mogla da oslikava čarape, Nataša je isprobavala sve dok nije našla pravu tehniku. Kako sama kaže ništa joj nije teško palo jer se uvek vodi motom – strpljen, spašen.

 

 

Aleksandar je svoju umetničku karijeru počeo sa bedževima, kravatama i leptir mašnama, a danas je uspešno održao svoju sedmu samostalnu izložbu. Kako kaže kroz garderobu se definišemo, a on najviše pohvaljuje hrabrost da se proba nešto drugačije, jer nekada je upravo i poenta biti drugačiji.

 

 

 

Moda ima moć da nas osnaži da pokažemo svoj identitet kroz odeću, a Vesna Farkaš nas na kraju podseća da je važno da vodimo računa o sebi –  ne samo kroz odeću, već i kroz misli, govor i muziku.

 

Subotnje razgovore je organizovao Heror Media Pont uz podršku Arhiva Vojvodine.

Pokrovitelj projekta je Uprava za kulturu grada Novog Sada.

 

Izvor: Heror Media Pont

Foto: Čila David/Dávid Csilla