Mišljenja & Razgovori

Novosadski horovi na Subotnjim razgovorima

Novi Sad, 20. maj 2023.

 

Četvrta sezona događaja Subotnji razgovori je zvanično počela, a tema su bili ,,Novosadski horovi”.

Događaj su otvorili članovi Pop hora „Radio” sa numerama „Colors” i „Thousand years”.

 

 

 

U živahnom razgovoru koji je vodila novinarka Vesna Farkaš, Dušica Stojković, osnivačica i dirigentkinja Pop hora „Radio“ i Vojislav Malešev, horski pevač u Operi Srpskog narodnog pozorišta i ujedno član dva novosadska benda „Drum’n’zez“ i „Killo Killo banda“, pričali su o svojim počecima, rutinama i nastupima.

 

 

Dušica je u oktobru 2016. godine osnovala Pop hor „Radio“ i u početku njegov sastav činilo je svega 15 ljudi, dok danas broji 84 članova različitih generacija, profesija, interesovanja.

 

Slušali smo priče sa proba hora gde članovi harmonično ujedinjuju svoje glasove i neguju osećaj za kolektivni ritam i tajming, sa energičnih nastupa na kojim se pevala pop, fank i rok muzika, kao i o dinamici samog hora i njegovih članova. Iako različitih generacija, svi članovi Pop hora „Radio“ dele istu strast – a to je ljubav prema muzici. Preko leta ih očekuju razne manifestacije na kojima će učestvovati, a jedan od njih je i „Nišville Jazz festival“ kojem se posebno raduju.

 

Od Vojislava smo imali priliku da čujemo nešto više o radu i repertoaru u Operi srpskog narodnog pozorišta. Iako kada se zaposlio nije znao da čita note, Voja je danas bez napora pogađa i čita svaki ton.

 

Pored njegovog „dnevnog“ posla slušali smo i kako izgledaju probe sa bendovima „Drum’n’zez“ i „Killo Killo banda“, kao i o najboljim nastupima koje su imali. Vojislav Malešev otkrio je i da mu omiljeni tekstovi oni koji se javljaju dok spava ili tokom probe sa jednim od bendova.

 

Vesna Farkaš nas je na kraju podsetila da je muzika u svojoj suštini univerzalan jezik koji prenosi emocije na načine na koje same reči često ne mogu i da je važno da prihvatamo muziku koja dotiče naša srca.

 

 

 

 

 

 

Subotnje razgovore je organizovao Heror Media Pont uz podršku Arhiva Vojvodine.

Pokrovitelj projekta je Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Foto: Stefan Plačkov