DOMAĆI, PROJEKTI, SLIDER SRB, VESTI

Novosadske preduzetnice

Preduzetnica ili preduzetnik je osoba koja preduzima, koja je aktivno uključena u svet, odgovarajući na njegove potrebe.

Čini se da su upravo preduzimljive osobe te koje čuvaju istinski duh vremena u kom stvaraju.

Osoba kojoj naiđe ideja koja joj ne da mira, uzvrpolji se i sve se onda kreće ka tome da se ta ideja realizuje i da joj se udahne život je baš ta, preduzimljiva.

U preduzetničke vode se najčešće skače naglavačke, pa šta  bude. Moguće su samo dve opcije: ideja odgovara potrebama vremena i može da živi ili ne odgovara i gasi se.

U tom najizvornijem shvatanju preduzetništva, ono se čak može posmatrati, pomalo, romantično. Jer i jeste romantično.

Dobai Agneš, kreatorka brenda BabyAgnes nam je ispričala na koji spektakularno brz način se ona našla u obućarskom poslu.                            Upoznala je Alberta, petrovaradinskog obućara kod kog su svi nosili obuću na sređivanje i upitala da li mu treba pomoćnik, misleći na              svoju decu, koja bi mogla da zarade džeparac pomažući mu. Albert je njoj ponudio da je uvede u posao i nakon sedam dana od                postavljenog pitanja našla se u obućarskoj radionici i krenula da otkriva ovaj sjajan zanat. Prvo sa čime je započela bila je upravo obuća za bebe, za bebe koje ne prohodavaju, a potrebno je da se nogice ipak pokriju. Da, toga u Novom Sadu nije bilo, a sada ima.

Baš taj odgovor na potrebe je srž preduzetništva i odgovor na poziv profesije koja nas zove i mi smo taj poziv čuli i krenuli za njim. Imati poverenje u životni proces i u svoje znanje čini ženu ili čoveka sigurnim da se hrabro upusti u novi posao, da uči, da se zauzme za svoje vrednosti, čuvajući time integritet i svoj i svoje porodice.

Druga sagovornica današnjih razgovora, Sonja Madžar nam je otkrila svoj karijerni veleobrt.

Nakon sticanja diplome menadžera u medijima, uputila se u novinarstvo i tu je boravila skoro petnaestak godina. Uporedo sa novinarskim poslom u jednom trenutku počinje da kreira aksesoar za devojčice, da bi polako i njihove mame pitale zašto nema nešto i za njih.

Kada je novinarski posao prestao da bude izvor lične satisfakcije, Sonja daje otkaz i pokreće svoj brend Vanille by Sonja Madzar kojim uspešno upravlja i razvija ga onako, po svojoj meri.

Mera je velika reč kada su ljudi rešeni da iskroje posao po svojoj meri. Na tu meru se uvek mora paziti, jer, mera je taman.

Subotnjim razgovorima moderirala je Vesna Farkaš u organizaciji Heror Media Ponta.

Pokrovitelj programa je Uprava za kulturu grada Novog Sada

Izvor: Heror Media Pont

Foto: Heror Media Pont