Konferencija

Treća evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima i zvanično najavljena

 

Treća evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima održava se 28-29. novembra 2019. godine u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, najavljeno je danas u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

 

 

Nataša Heror

,,Dijalog komunikacione platforme koju nosi Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijiam se u ovoj godini okreće turizmu. Namera nam je da tokom ovogodišnjeg izdanja konferencije uputimo poruku kako domaćoj, tako i evropskoj široj javnosti da razume i prihvati medije na jezicima manjina kao razvojni resurs, jer mogu mnogo toga da pruže upravo sa svojim specifikumom“, izjavila je Nataša Heror iz Heror Media Ponta.

 

Branislav Mamić

Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine je poručio da je ,,Privredna komora Vojvodine veoma aktivna na polju razvijanja saradnje i umrežavanja poslovnih subjekata na širem regionalnom nivou i da uzimanje učešća ne samo na sajmovima turizma u Beču, Budimpešti i Zagrebu, nego i na raznim promotivnim manifestacijama sa etno, gastro i vinskom tematikom, dokaz je opredeljenosti za što bržim i intenzivnijim razvojem turističke razmene u regionu. Manjinski i lokalni mediji mogu odigrati ključnu ulogu u tom procesu.“

 

Rozalija Ekres

,,Ovogodišnji koncept Treće evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima je prilika da manjinski mediji kako iz Srbije, tako i iz cele Evrope budu prepoznati kao partneri koji mogu doprineti razvoju turizma. U tom smislu, Magyar Szó kao snažan medijski brend koji traje već 75 godina se preporučuje kao stabilan partner za kvalitetne projekate i kampanje sa ciljem da se specifičnost grada Novog Sada i vojvođanske regije plasira na najbolji način”, poručila je Rozalija Ekres, direktorica Magyar Szó-a.

 

Ona je dodala da je ova medijska kuća već osmu godinu jedan od organizatora konferencije, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj manjinskih medija i time podržava početnu ideju ove komunikacione platforme, a to je da se njome obezbeđuje vidljivost i prisutnost manjinskih medija u javnom dijalogu.

 

Đula Ribar

Đula Ribar, zamenik rukovodioca sektora podrške programa Fondacije Novi Sad 2021 EPK, izjavio je da Fondacija ,,Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” već treću godinu podržava Evropsku konferenciju posvećenu manjinskim i lokalnim medijima, razumevajući značaj ove medijske niše koja upravo doprinosi komunikacijom sa manjinskim zajednicama na njihovom maternjem jeziku.

 

„Kao sastavni deo programskog luka ,,Druga Evropa”, ovaj događaj upotpunjuje promišljanje manjinskih medija kao važnog fenomena koji sa svojim kapacitetima treba da bude prepoznat kao resurs razvoja turizma kako grada Novog Sada, tako i pokrajine Vojvodine. U vrednosnom smislu, a u kontekstu Evropske prestonice kulture i evropskih vrednosti, ova platforma promoviše principe demokratije, ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. U kulturološkom smislu, ova platforma predstavlja kreativni izazov dominantnim umetničkim praksama i kulturi i doprinosi unapređenju raznovrsnosti ponude kulturnih programa grada” dodao je Ribar.

 

Organizatori su danas najavili da nakon otvaranja događaja, na programu je Predavanje iznenađenja i kao poseban kuriozitet prvog dana ovogodišnje konferencije, održavanje okruglog stola ,,Inovacije u medijima” koji organizuje Asocijacija medija uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Na okruglom stolu temu inovacije će učesnici promišljati zajedno sa sjajnim predavačima: Gwyn Nissen, glavni i odgovorni urednik Der Nordschleswiger, dnevnog lista na nemačkom jeziku iz Danske i Frank Jung, novinar sh:z Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag GmbH & Co. KG, regionalnog dnevnog lista iz Nemačke.

 

Drugi dan konferencije je rezervisan za plenarni rad u četiri panela. Uvodničar je Doc dr. Igor Stamenković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

 

Prvi panel se bavi Vojvodinom kao turističkom regijom. Iz ugla medijske struke, ove godine se Konferencija bavi komplementarnim temama, a to su teme iz oblasti ekologije, video sadržaj, inovacije i cirkularna ekonomija.

 

Jedan ceo panel je posvećen rusinskoj kulturu i turizmu, dok predstavnici evropskih manjinskih i regionalnih medija dolaze iz Rumunije, Mađarske, Nemačke, Danske, Italije i Litvanije.

 

Već tradicionalan završetak događaja čini i zvanična poseta učesnika Konferencije, ovoga puta redakciji ,,Ruske slovo”, nedeljnika na rusinskom jeziku..

 

Informacije i prijavni formular nalaze se na sajtu https://mediapont.org/

Ulaz oba dana konferencije je slobodan, uz obaveznu prijavu.

 

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Uprava za kulturu grada Novog Sada i Fondacija Novi Sad EPK 2021

 

Organizatori: Heror Media Pont, Magyar szó, Storyteller, Ruske slovo, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija i Asocijacija medija u saradnji sa MIDAS-om

 

Podrška: Privredna komora Vojvodine

 

Prijatelj: kompanija Coca Cola 


Foto: Andraš Otoš