Konferencija

Hoćemo li u razigravanje?

Četvrta evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima je deveti događaj u nizu ove komunikacione platforme i sagledavamo je kroz glavnu temu ,,Budućnost i komunikacija”, na taj način da uključujemo prošlost, sadašnjost i umetničko stvaralaštvo, i posmatramo inspiraciju kao fenomen koji formira i menja društva. Sažimamo sve nivoe komunikacije.

Ispada da su reči na ,,I“ pokretači: inspiracija, inovacija, iznenađenje, interes, iluminacija, informacija…

Inspirisani promenama koje je ova godina donela, pripremamo vam nešto novo i osvežavajuće.

Svi prolazimo kroz suštinsko uzdrmavanje i pretresanje na svim nivoima našeg postojanja: kao osobe, kao radnici, kao poslodavci, kao pripadnici ove ili one grupe u kojoj mislimo da nam je mesto, kao roditelji, kao deca, kao prijatelji, kao poznanici, kao građani, kao čitaoci, kao gledaoci, kao slušaoci…. i šta ti ja znam, kao ko sve ne.

Kada se malo pročisti, a evo, pročišćava se… stekli smo polugodišnje iskustvo pandemijskog života, razlikujemo dva vrste ljudi, odnosno dva glavna pristupa sadašnjosti i budućnosti: ljude koji čekaju da ,,sve prođe“ i da se vrati sve kao što je nekada bilo i ljude koji su prihvatili da ,,više ništa neće biti isto“ i da je premundurivanje života i rada i svekolikog bivstvovanja neumitna neophodnost i istovremeno i velika šansa za rast i napredak.

Spadam u drugu grupu.

Prethodnih meseci sam mnogo razmišljala kako će ta novembarska konferencija da se izvede?

Instutitivno sam osećala da je dobro poznati, stari pristup do te mere ,,out of style“ da sam se stresala i pri samoj pomisli na njega.

Ponuđena realnost u Zoom konferencijama me takođe nimalo ne ispunjava. Priznajem da su omogućile mnogo, u smislu dostupnosti sadržaja kom nikada u tolikoj meri ne bih mogla pristupiti. U mom svetu vrednosti ipak stoji to: meh.

Na svu sreću živimo u doba kada naš komunikacioni buket možemo da biramo sa ogromnog ,,švedskog stola“ koji je komunikacija postavila. Tako da, očekujte od nas jedan neobičan buket.

Onda i samo onda, kada smo identitetski u miru sa sobom i sa svojim vrednostima, tada i stvaramo novi kvalitet.

Hoćemo li u razigravanje?

Mnogo mi se sviđaju izvedbe ,,Zabavnika“ koje nekoliko mojih prijatelja na mrežama dosledno kreiraju, i evo ja započinjem Natin filozofski zabavnik.

Prva zavrzlama

,,Kreirajte pokret“

Zamislite i nacrtajte pokret. Potom zamislite i nacrtajte one pokretače na ,,I“ koje smo spomenuli na početku teksta, dodajte i neke druge koji vam se sviđaju i/ili iskombinujte rečenicu sa pokretačima.

Kako vam se sviđa vaš pokret?

Danas je moj pokret ovakav:

Iznenadi inspiracija. Iznenadi i inovacija.

Da li nas interesuje iluminacija ili nas interesuje informacija?

Nataša Heror